Vanzelfsprekend

Wanneer ik het precies ontdekte weet het niet eens meer. Dat het een memorabel moment was, dat is zeker. Jarenlang keek ik er waarschijnlijk wekelijks naar en nooit had ik ’t door. De avonturen en wijsheden van de jolige teddybeer Winnie de Poeh hadden me al die tijd weten af te leiden van de fantastische woordspeling. Dat Iejoor een onomatopee is, had ik heus wel begrepen. Maar nog nooit heb ik aan iemand durven vragen: “Had jij als kind wél door dat Kanga en Roe samen Kangaroe zijn?”

Inmiddels ben ik de kinderseries enigszins ontgroeid en kijken vriendlief en ik graag naar De Slimste Mens. Bloedfanatiek worden we er soms van. Dat nog het meest bij de vragen waarbij je de juist omschrijving moet vinden bij afbeeldingen met een overkoepelend thema. Bij de tweede afbeelding zeggen Erwin en ik tegelijkertijd “Tommie!” en “Sesamstraat”, als we de beer met het vergiet op z’n hoofd op tv zien. Ik negeer Erwin en zijn vraag of Tommie een beer of toch een hond is en concentreer me op de volgende afbeeldingen.

“Deze weet ik!”, roep ik uit als ik een paarse vampier zie: “Graaf Tel!” Ik sta nog net niet te springen op de bank, maar vind het om de een of andere reden wel noodzakelijk een imitatie van Graaf Tel te doen. Terwijl ik Wim T. Schippers met een Duits accent probeer na te doen, trekt Erwin voorzichtig een wenkbrauw op en besluit dat het zijn beurt is om mij te negeren. De deelnemer op tv is op de goede weg met “Graaf…ehm…Dinges!” en “Count Iets. Toch?” Presentator Philip Freriks verlost hem uit z’n stotterende lijden door te vertellen dat Count Count de vriendelijke vampier kinderen wiskundige principes probeert aan te leren. En dat het voor zich spreekt dat de naam van de Muppet een woordspeling is: Count betekent immers ‘graaf’, maar ook ‘tellen’.

Erwin kijkt me aan en ziet dat mijn euforie over het goede antwoord ineens verdwenen is. En ziet ook dat de radertjes in m’n hoofd flink bewegen. Hij begint hard te lachen en zegt dan: “Geeft niks hoor, zoiets spreekt niet voor iedereen voor zich.” Ik ben er niet gerust op of hij het echt meent. En durf nog steeds niet te vragen of hij Kanga en Roe wel begrepen had.

Laat staan dat ik durf te zeggen dat ik niet wist dat het logo van Shell een schelp is.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *