Start je dag met Skyr

Minimaal een meter tachtig, bijzonder stevige bovenbenen en schouders waar Jerommeke u tegen zou zeggen. Het verbaast me niks dat de jongen tegenover me in de coupé een trui draagt met daarop Rugby Nederland. Hij doet me wat aan een Viking denken, inclusief de bos woeste krullen. De Viking begint z’n dag in stijl met een enorme beker Skyr. Al komt Skyr uit IJsland en Vikingen niet. Dacht ik.

Google leert me dat de Noorse Vikingen vrouwen en spullen jatten en er Skyr voor teruggaven aan de IJslandse bevolking. Als je het witte goedje ziet vraag je je af hoe eerlijk die ruil is geweest. Gelukkig verdient IJsland nu goed aan Neerlands foodies.

Eigenlijk weet ik maar weinig over IJsland. Je kunt er een ei bakken op een geiser en ontspannen in de Blue Lagoon. En ik heb er lang op geoefend -wat kan het studentenleven toch veel van je vragen- om Eyafjallajökull foutloos uit te spreken. Volkomen mislukt overigens.

Ik zoek uit wat het spul precies is –yoghurt, kwark of toch kaas?– en probeer de Viking in de gaten te houden. Uit z’n sporttas kwam al 450 gram Skyr, nu blijken er ook nog zakjes in de beker te moeten. Ik herken muesli, in het andere zakje zitten pitjes. Skyr in de ene hand, lepel onder de arm geklemd en het hoekje van het plastic zakje wordt met de tanden afgescheurd. Zou z’n moeder die zakjes zo hebben klaargemaakt?

Met een wat afwezige blik roert de jongen de inhoud van de zakjes door de Skyr en lepelt hij z’n ontbijt op. Hij denkt vast aan de rugbytraining van later die ochtend. Ik denk met hem mee, al laat mijn brein het al vrij snel afweten. Ik weet weinig over IJsland, maar nog minder over rugby. Ik zie alleen maar de bos haar, de enorme schouders en de stevige bovenbenen. In één been passen allebei mijn benen, hoor ik mezelf denken.

Een klodder Skyr belandt op de linkermouw. Zonder ook maar een seconde na te denken veegt de jongen met z’n rechtermouw over de linker. Niks deppen of voorzichtig wrijven. Gewoon onderarm op onderarm. Hoppa, weg vlek.

Vijf lepels Skyr later blijkt dat Vikingen geen ijzeren weerstand hebben en ook getroffen kunnen worden door verkoudheid. En wat doe je dan, als je een flinke snottebel op je bovenlip hebt ontwikkeld? Juist, die veeg je weg met je vlakke hand. Niks zakdoekje zoeken of je mouw gebruiken (daar zat al Skyr op). Stoere mannen halen gewoon hun neus op en gebruiken hun vlakke hand.

En stoere mannen snappen niet waarom hun moeder belt als ze net hun ontbijtje willen opruimen. ‘Ja mam, ik heb ‘t gevonden. Ook de muesli ja. Ik weet de weg. Ja, ik eet vanavond mee. Oké. Doei mam.’ Met een diepe zucht stopt de Viking z’n telefoon in z’n broekzak, pakt z’n tas en staat op. Als hij naar de deur loopt zie ik nog net ‘t minuscule witte streepje Skyr op z’n bovenlip.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *