Eureka

Het is niet dat ik het niet leuk vind als mensen het tegen me zeggen. Maar soms is het gewoon niet waar. Dan ben ik helemaal geen doorzetter. Dan ben ik lui. Omdat ik het nut ergens niet van inzie, of prima zonder kan.

“Geniet van jullie woning,” zegt de vrouw van het verhuurbedrijf en loopt naar haar auto. We zijn blij dat ze weg is. Nu kunnen we eindelijk samen in ons nieuwe huis rondkijken. Niet alleen om al onze spullen een plekje te geven, maar ook om alles uit te proberen. 

“Schatje, weet jij hoe dit werkt?”, zeg ik terwijl ik naar de afzuigkap kijk. Geen knopje of schuifje te zien. Samen bekijken we alle kanten van het ding en voelen we aan de bovenkant, zijkant en onderkant. Niks te vinden, er brandt geen lichtje en er is niets te horen.

In de weken daarna blijven we minstens twee keer per week tegen elkaar zeggen dat we de verhuurder moeten bellen om te vragen hoe we de afzuigkap aan de praat krijgen. Daarna hebben we er allebei geen zin meer in. Of vergeten we het. Of zijn we er te lui voor. Zeker als we merken dat het ook werkt om een raam open te zetten.

Anderhalf jaar later gaan m’n lief en ik samen op vakantie en krijgen we een rondleiding door ons vakantiehuis. “Als jullie vragen hebben, klop dan gerust bij ons aan!” zegt de verhuurster terwijl ze ons de sleutel overhandigt. Ze trekt de deur dicht, ik loop naar de keuken om eens goed rond te kijken. Fijn, goeie oven, groot fornuis en lekker veel ruimte om te koken, denk ik en verheug me al op twee weken uitgebreid koken.

Als ik later die dag sta te koken en de keuken zich veel te snel vult met heel veel rook zoek ik gehaast naar de knopjes op de afzuigkap. Niks te zien en ook als ik aan de bovenkant voel dan zit er niks. Ik raak de zijkanten aan om goed onder de kap te kunnen kijken. Dan schuift ’t ding ineens open, staat er al snel veel minder rook in de keuken en is er een lampje gaan branden.

En ook ik heb ineens het licht gezien. Toch jammer dat de vakantie nog twee lange luie weken duurt. Nog heel even doorzetten dan maar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *